Košičan obvinený z vlámačiek do áut v Prešove, fingované vlámanie do auta

30.01.2008 Celý región

V uplynulých dňoch Prešovský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie a vzniesol obvinenie pre 3 skutky krádeže vlámaním do motorových vozidiel a pokusu krádeže motorových vozidiel 20 ročnému Košičanovi. Ten na ...
Osudným mu bolo parkovisko pred jedným z OD na sídl. III..
Keďže polícia od začiatku januára mala na tomto parkovisku hlásených viacej prípadov vlámaní do áut, tak policajti oddelenia všeobecnej kriminality venovali zvýšenú pozornosť tejto lokalite nepretržitým výkonom operatívnej služby.
V stredu 23. januára 2008 okolo 12.15. h spozorovali pohyb podozrivého auta s Košickým EČV, v ktorom sedel podozrivý muž. Jeho pohyb teda monitorovali policajti celý čas až do zadržania.
Na jednom parkovisku Košičan zaparkoval auto a peši prešiel na parkovisko susedného obchodného domu. Na tomto sa už pohyboval medzi autami, pričom po krátkom prezeraní si vozidiel sa pristavil pri jednej Škode Octavii. Túto sa pokúsil otvoriť manipulovaním v oblasti zámkov predných a kufrových dverí. Auto odomkol, ale už neotvoril.
Po odomknutí uvedeného vozidla prišiel k ďalšej Škode Octavii a obdobným spôsobom sa ju pokúsil otvoriť, čo sa mu taktiež podarilo. Cez dvere spolujazdca sa dostal dnu a vybral odtiaľ autorádio, ktoré si schoval pod bundu. Na to si kľudne odišiel k svojmu zaparkovanému autu, kde už ho zadržali policajti z kriminálky. V aute mal ešte jedno autorádio, ktoré tiež ukradol v ten istý deň z iného osobného auta zaparkovaného na Čapajevovej ulici v Prešove. U obvineného našli policajti aj rôzne nástroje ( skrutkovače, lámače zámkov, pilník očkový kľúč a imbusový kľúč) , s ktorými vykonával vlámania do áut.
Po zadržaní a obvinení spracoval vyšetrovateľ podnet na podanie návrhu na vzatie obvineného do väzby, čo bolo zo strany súdu akceptované a v piatok 25.1.2008 bol vzatý do väzby. Hrozí mu trest odňatia slobody až na dva roky. Aj keď tento mladík má iba 20 rokov už má za sebou pestrú trestnú činnosť. Jeho špecialitou sú vlámania do domov, reštauračných zariadení a áut . Predmetom jeho záujmu sú platidlá a ceniny, zlato a klenoty, šperky, fotografické prístroje, zvukotechnika, spojovacia technika, videotechnika a iné.
Obvinený mladík je podozrivý aj z ďalších 4 skutkov krádeží vlámaním do áut.

Preventívne rady od polície
Občania by mali pamätať na to, že motorové vozidlo nie je a ani nemôže slúžiť ako bezpečnostná schránka na úschovu vecí a predmetov. Všetky voľne a viditeľne ponechané veci v motorovom vozidle sú lákadlom pre zlodejov. Ak majú občania väčšiu batožinu, ktorú si nemôžu vziať so sebou, tak nech ju uložia do batožinového priestoru, kde ju nie je vidno.
Nie je rozhodujúce, či sa v aute nachádzajú viac, či menej cenné veci, pri krádeži zväčša dochádza aj k poškodeniu motorového vozidla , čo zvyšuje spôsobenú škodu.
Pri každom vzdialení sa od vozidla ho vždy riadne treba uzamknúť.
Nemôže sa nikto spoliehať na to, že sa vzdiaľuje iba na chvíľu , ku krádeži môže dôjsť aj v priebehu krátkeho okamžiku.
Pokiaľ máme v blízkosti strážené parkovisko, tak ho treba využiť a neparkovať na neosvetlených a odľahlejších miestach.
Kombináciou kvalitného elektronického a mechanického zabezpečenia dokážeme zlodeja už dopredu odradiť.
Zamykajte svoje auto vždy, aj keď sa od neho vzďaľujete len na niekoľko minút. Príležitostní zlodeji, alebo zlodeji, ktorí majú vytypované práve vaše auto, čakajú len na takúto chvíľkovú nepozornosť.
Nielenže auto uzamknite, ale dávajte pozor aj na zatváranie okien, dverí, kufra, odmontovanie antény.
Nenechávajte kľúče od auta v spínacej skrinke.
Nenechávajte nikdy náhradné kľúče, doklady od auta a ďalšie dôležité doklady v aute.
Cenné veci ponechané na obdiv v aute priamo priťahujú zlodejov, preto ich radšej odložte do batožinového priestoru.
Ak chcete mať v aute autorádio, výhodnejšie je ak máte zakúpené prenosné autorádio.
Využívajte mechanické zábranné prostriedky (uzamykacia tyč na volant, uzamykanie riadiacej páky a pod. ), elektronické zariadenia (sirény, imobilizéry, elektronické čipy a pod. ), alebo ich kombinujte, znížite tak možnosť možnosti ukradnutia vozidla.
Pri kúpe ojazdeného motorového vozidla venujte pozornosť výrobným číslam a pod.

Prešovskí policajti preukázali mužovi z Tatier fingovanie vlámania do auta
Včera, 29.1.2008 zastavil poverený policajt Obvodného oddelenia Prešov Sever trestné stíhanie vo veci prečinu krádeže vlámaním do auta, ktorého sa mal údajne dopustiť neznámy páchateľ 14. januára 2008 v čase od 16.30 h do 16.50 h na parkovisku pred jedným z nákupných stredísk v Prešove.
Vlámanie do svojho auta zn. Seat Altea s Popradským evidenčným číslom nahlásil policajtom 37 ročný muž z Tatranskej Lomnice. Auto mal odstavené a zaparkované a údajný páchateľ mu ho znefunkčnil poškodením uzamykacieho mechanizmu dverí vodiča, vošiel do vozidla a po prehľadaní interiéru z odkladacieho priestoru lakťovej opierky mu ukradol 50, - Sk v minciach. Krádežou a poškodením vozidla mu mal páchateľ spôsobiť škodu vo výške 6.550, - Sk.
Operatívnou činnosťou policajti prešovskej kriminálnej polície zistili a dokázali, že k vlámaniu do uvedeného osobného auta na parkovisku vôbec nedošlo.
Pri následnom vypočutí oznamovateľa potvrdil túto skutočnosť i sám a uviedol, že k vlámaniu do jeho auta došlo 11.1.2008, keď prespával u známeho v Bratislave. Keďže vtedy nemal čas nahlásiť to na polícii, krádež zinscenoval 14.1.2008 vo večerných hodinách na parkovisku pred jedným z obchodov v Prešove.
Včera po zastavení trestného stíhania vo veci vlámania do auta, poverený policajt zaslal spisový materiál vyšetrovateľovi ako podnet k trestnému stíhaniu pre podozrenie zo spáchania prečinu krivého obvinenia.
V zmysle platného TZ je trest odňatia slobody za tento prečin 1-5 rokov.
 

Vyberte región